Låna utan ränta?

Det finns nog få branscher i Sverige som fått så mycket massmedialt utrymme som SMS låne branschen. Anledningarna är naturligtvis många men i Sverige råder marknadsekonomi vilket innebär att marknaden styr efterfrågan. Om man är överens kring den punkten tror jag diskussionen om själva produkterna faktiskt bli lättare.

Branschen i sig är relativt ung och den utvecklas konstant, det som då är extra intressant är att granska deras erbjudanden som faktiskt i sin text låter väldigt bra. Det är först när man synar erbjudanden noggrant man kommer fram till vad det egentligen är för något eller i alla fall tanken bakom erbjudandet.

la%cc%8ana-utan-ra%cc%88nta

På många hemsidor listar man företagen som till nya kunder erbjuder ett snabblån (smslån) utan just ränta. Det låter ju onekligen bra, och läser man igenom det finstilta o avtalet så är det faktiskt 0 % ränta och inget annat. Om du däremot är sen med betalningen tillkommer det en ränta och den är högre än dom generella sms lånen.

Målgruppen dessa företag riktar sig till är ju personer som redan innan dom ansöker om lån har en väldigt tight budget. Det är alltså inte dom mest välbeställda i samhället man lånar ut pengar till. Det är alltså inte helt fel att tro att dessa inte heller har ett budget utrymme att nästkommande månad betala tillbaka dom 5000 kr dom lånat. Man hamnar därför i en ond spiral som är ytterst svår att komma ur. Att ta ett snabblån är inte heller lika krävande som att gå till banken. Med dagens moderna teknik går det tex att ansöka direkt i sin mobila enhet alternativt bara skicka ett sms. Svar får man inom någon timme och det är mer än regel än undantag att pengarna sitter på bank kontot inom 24 timmar.

Hurvida branschen kommer fortsätta att leva vidare eller inte återstår att se, så länge efterfrågan finns är nog risken att dessa erbjudanden blir fler och fler och att människor fortsätter att låna pengar.